Z pewnością zdecydowana większość z nas sięga po ten czarny napój co najmniej kilka razy w tygodniu. Często jest on jedynym wybawieniem podczas mocno wyczerpujących i zapracowanych dni. Stosowany jest także równie często jako obowiązkowy element codziennej rutyny tuż po przebudzeniu. Najczęściej sięgamy po zwykłą czarną kawę (w końcu taka najbardziej pobudza i jak to się mówi – zawiera najwięcej kofeiny). Popularne są również kawy białe (z mlekiem), jak i również cappuccino, latte czy różne smakowe ich odmiany.

Codzienne korzystanie z kawiarni położonej w niedalekim sąsiedztwie naszego mieszkania czy miejsca pracy może znacznie uszczuplić nasz budżet. Oszczędności można szukać próbując poznać techniki barmańskie samemu w domu. Niezbędny do tego jest tylko ekspres do kawy lub inny sprzęt pomocny w jej przygotowaniu – na przykład aeropress, dripp czy chemex. Nie wolno zapomnieć też o dobrej jakościowo kawie!

Czy tania kawa może być dobra?

Choć utarło się przekonanie, że najlepiej smakuje kawa z dobrych jakościowo ziaren, warto zwrócić uwagę na fakt, że cena wcale nie musi mówić wiele o jej jakości. Kierując się wyborem kawy do naszych domowych przygód należy zwrócić szczególną uwagę na odmianę ziaren jakie kupujemy. Ważna jest też forma w jakiej kawa jest sprzedawana (całe ziarna czy mielona). Nie wolno zapomnieć także o terminie wypalania kawy, jej pochodzeniu, zapachu i kolorze ziaren.

Na co zwrócić uwagę kupując kawę?

Cena

Z reguły może świadczyć o jakości kawy i im jest niższa, tym większe są szanse że nie będzie spełniała naszych oczekiwań, ponieważ cena może współgrać z jakością wykorzystanych do produkcji ziaren. Znając jednak podstawowe zasady oceny umożliwiające wybór dobrej jakościowo kawy z pewnością będziemy w stanie wybrać i ocenić czy cena = jakość. Nie zawsze tania kawa jest kawą złą, a kawa droga tą najlepszą. Dobra kawa nie musi wiele kosztować, ale musimy umieć ją ocenić.