Z pewnością zdecydowana większość z nas sięga po ten czarny napój co najmniej kilka razy w tygodniu. Często jest on jedynym wybawieniem podczas mocno wyczerpujących i zapracowanych dni. Stosowany jest także równie często jako obowiązkowy element codziennej rutyny tuż po przebudzeniu. Najczęściej sięgamy po zwykłą czarną kawę (w końcu taka najbardziej pobudza i jak to się mówi – zawiera najwięcej kofeiny). Popularne są również kawy białe (z mlekiem), jak i również cappuccino, latte czy różne smakowe ich odmiany.
Codzienne korzystanie z kawiarni położonej w niedalekim sąsiedztwie naszego mieszkania czy miejsca pracy może znacznie uszczuplić nasz budżet. Oszczędności można szukać próbując poznać techniki barmańskie samemu w domu. Niezbędny do tego jest tylko ekspres do kawy lub inny sprzęt pomocny w jej przygotowaniu – na przykład aeropress, dripp czy chemex. Nie wolno zapomnieć też o dobrej jakościowo kawie!
Czy tania kawa może być dobra?
Choć utarło się przekonanie, że najlepiej smakuje kawa z dobrych jakościowo ziaren, warto zwrócić uwagę na fakt, że cena wcale nie musi mówić wiele o jej jakości. Kierując się wyborem kawy do naszych domowych przygód należy zwrócić szczególną uwagę na odmianę ziaren jakie kupujemy. Ważna jest też forma w jakiej kawa jest sprzedawana (całe ziarna czy mielona). Nie wolno zapomnieć także o terminie wypalania kawy, jej pochodzeniu, zapachu i kolorze ziaren.
Na co zwrócić uwagę kupując kawę?
- pochodzenie – kawy uprawiane w Etiopii czy Kenii charakteryzują się wysoką kwasowością i owocowymi nutami, natomiast kawy uprawiane w Brazylii czy Gwatemali wyróżniają się orzechowymi i czekoladowymi nutami, są także bardziej delikatne w smaku i mniej kwaśne,
- stopień palenia ziaren – kawa jasno palona jest łagodna i dość kwaśna, kawa palona średnio charakteryzuje się osłabioną kwasowością, ale mocno wyczuwalnym aromatem. Kawa cie mno palona charakteryzuje się głęboką goryczą i mocnymi nutami orzechowymi i czekoladowymi,
- ziarna – choć ze względu na przechowywanie (szczelne opakowania bez dostępu światła) bardzo ciężko jest je ocenić, należy pamiętać, że ziarna nie powinny być zbyt ciemne i kawa powinna być równomiernie wypalona. Ziarna nie powinny być tłuste (jeśli są, kawa będzie szybko wietrzeć i nie będzie wyczuwalny jej aromat),
- mielona czy w ziarnach – najlepsza kawa to ta, którą własnoręcznie zmielimy w młynku żarnowym tuż przed jej zaparzeniem,
- termin wypalania – im krótszy okres mija od wypalenia kawy do jej przyrządzenia, tym jest ona smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Cena
Z reguły może świadczyć o jakości kawy i im jest niższa, tym większe są szanse że nie będzie spełniała naszych oczekiwań, ponieważ cena może współgrać z jakością wykorzystanych do produkcji ziaren. Znając jednak podstawowe zasady oceny umożliwiające wybór dobrej jakościowo kawy z pewnością będziemy w stanie wybrać i ocenić czy cena = jakość. Nie zawsze tania kawa jest kawą złą, a kawa droga tą najlepszą. Dobra kawa nie musi wiele kosztować, ale musimy umieć ją ocenić.